Diğer eklemlerde olduğu gibi,
boyunda da
kireçlenme, ağrı sebeplerindendir. Kireçlenme, bir eklemin yapısının bozulması, eklem yüzeyindeki kıkırdağın aşınarak, kemiklerin birbirine sürtünür hale gelmesidir. Böyle bir durumda, eklem etrafındaki yumuşak dokuların da çalışması bozulur, yumuşak dokularda zorlanma ve bazen inflamasyon (yangı) gelişir. Boynun uygun olmayan, genellikle öne eğik pozisyonda uzun süre ve tekrarlayıcı şekilde kullanılması, en önemli sebeplerdendir. Özellikle masa başında çalışanlarda, terzilerde ve benzer işleri yapanlarda, daha sık ve daha erken yaşlarda görülür. Erken dönemlerinde, radyolojik bulgu vermeden önce de, ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açar.
Ağrı ve hareket kısıtlılığı
şikayetlerine sebep olan boyun kireçlenmesi, tedavi gerektiren bir durumdur. Tedavi ne kadar erken yapılırsa, o kadar faydalı ve etkili olur; böylece hastalığın ilerlemesi yavaşlar veya durur. Yeni oluşacak bazı problemler de engellenmiş olur.
Boyun kireçlenmesinin Tanısında hastanın şikayetleri, boynun ayrıntılı fiziksel ve nörolojik muayenesi ile röntgen önemlidir.
Boyun kireçlenmesinin tedavisinde fizik tedavi, en etkili ve kalıcı tedavi şeklidir. Bazı hafif durumlarda Boyun Okulu programı yeterli tedavi sağlayabilir.