Bel Fıtığı ve Boyun Fıtığında TanıBel ve boyun fıtığının
tanısında ayrıntılı fizik muayene (hasta öyküsü, nörolojik muayene ve hareket sistemi muayenesi) ve görüntüleme yöntemleri (MR ve röntgen), birlikte değerlendirilir. Röntgen, daha çok bel ve boynun eklem yapısı, kemik yapısı ve fonksiyonel durumu açısından önemli bilgiler verirken; Bel ve Boyun MR'ı, - varsa - fıtığın şekli, büyüklüğü, disk ve yumuşak dokuların yapıları hakkında ayrıntılı bilgiler verir. Bazı özel durumlarda EMG'ye de ihtiyaç duyulabilir. Tanıda esas yol gösterici olan muayene bulgularıdır. MR ve röntgen bulguları muayeneyi teyit etmek açısından önemlidir. Tedavi şekline de, temelde muayene bulgularına göre karar verilir.
Bel Fıtığı ve Boyun Fıtığında Tedavi
Tedavi yöntemini, hastanın ayrıntılı hikayesi ve kapsamlı muayene bulguları belirler. Bel MR’ı gibi görüntüleme yöntemleri de tedavinin planlanmasında önemlidir. İlk muayene ve değerlendirmeler sonucunda, hastaların % 1-2 si ameliyata yönlendirilir. Az bir kısmı sadece ilaç ve istirahatle düzelir. Yaklaşık %90’ının ise ciddi ve kapsamlı planlanmış
fizik tedaviye ihtiyacı vardır. Tedavi, fıtığın yaptığı problemleri ortadan kaldırmalı ve yeni fıtıkların oluşumunu önlemelidir. Yani tedavi, bir restorasyon tedavisi olmalıdır (Bakınız : MERAK EDİLENLER: Bel ve Boyun Restorasyonu). Fizik tedavi uygulaması, belli cihazları bir tedavi sırasında kullanmaktan çok, değişik tedavi yöntemlerinin bir bütün halinde kalıcı bir iyileşme elde edecek şekilde organize edilmesi ve uygulanmasıdır. Hareket tedavileri (egzersizler), tedavide çok önemli bir yere sahiptir. Her hastaya uygun ve özel olarak planlanmalı, öğretilmeli, tedavi sırasında birebir izlenmelidir.