Yukarı Çık

Gençlerde Duruş Bozuklukları

 Okul Çağı Döneminde ve Gençlerde Duruş Bozuklukları   

Gençlerin fiziki gelişimlerinin başladığı ve büyük ölçüde tamamlandığı 10’lu yaşlarda, duruş (postür) bozuklukları sık görülür. İdyopatik skolyozlar (omurga eğrilikleri) da bu dönemde gelişmeye başlar ve giderek artar.

Duruş bozukluklarının en sık sebepleri arasında, ergenlik dönemine yakın ve hemen ergenlik akabinde, boy uzamasının hızlı olduğu dönemlerde, kaslardaki boy uzaması, gelişimi ve güçlenmesinin, kemik gelişimine göre daha geriden gelmesi, önemli bir yer tutar.  Düzenli spor yapanlarda kas gelişimi daha sorunsuz gerçekleşir. Diğerlerinde, oturuş ve ayakta duruşta çabuk yorulma meydana gelir ve birey, vücut yükünü bir tarafa ağırlıklı olarak bırakır. Oturuyorsa, yine yükü tam taşıyamadığından, gövde yük altında C veya S şekli alarak ancak rahat eder. Bu duruş veya oturuş şekli, zamanla yerleşmeye başlar ve omurgada skolyoz oluşumuna katkı sağlar. Okul çağı döneminde, sınıf içinde oturma şekli, evde ders çalışma şekli, televizyon izlerken oturma şekli, ağır çantaların taşınma şekli zamanla kalıcı bozukluklara dönüşebilir. Arkadaşlarından daha uzun boylu olanlarda da, kamburluğa eğilim ortaya çıkar; bazen uzun boyluluktan utanma duygusu, bazen yakın konuşabilmek için daha kısa olanlara sürekli eğilme dürtüsü, kambur (kifotik) duruşun yerleşmesine sebep olur. Ergenlik döneminde genç kızlarda, utanma hissiyle kambur ve omuzlar önde duruş da yaygındır. Bu konuda da anneler uyanık olmalıdır.  Gerçekten,  ağaç yaş iken eğilir!

Bu dönemde ana-babaya ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Okul çağı çocuk ve gençlerin duruşları, yürüyüşleri, oturuşları izlenmeli, ders çalışmak için masa kullanımı teşvik edilmeli, oturdukları koltuk, sandalye, kanepeye sırtlarını tam ve düzgün yaslamaları hatırlatılmalıdır. Düzenli sportif aktiviteye yönlendirilmelidir. Okul çantaları, mümkünse sırt çantası olarak çift kol birden takılmalı ve çok ağır olmamasına özen gösterilmelidir. Gerektiğinde hekimden profesyonel yardım alınmalıdır.

Bel Okulu Nedir ?
Uzm Dr Serdar SARAÇ, Bel ağrılarının tedavisi ve korunması için, Belin yapısını düzeltecek bir yönte...
devamı >>
Baş ağrım acaba migren değil mi?
Migren, şiddetli başağrıları ile karakterize, önemli bir hastalıktır. Çoğunlukla tek taraflı başağrı...
devamı >>
Bel ve Boyun Restorasyonu
Bel ve boyuna ait pek çok rahatsızlık, bel ve boyun restorasyonu ile normal fonksiyonlarına döner. D...
devamı >>
Kuru İğne Tedavisi
Kuru İğne Tedavisi .. Fizik Tedavi Uzmanı Dr A Serdar SARAÇ .. Kuru iğne tedavisi, yan etkisi olmaya...
devamı >>
Sırt Ağrısı Sebepleri
Uzm Dr Serdar SARAÇ .. Sırt ağrıları, sıklıkla günlük yaşam kalitesini önemli şekilde bozan, sürekli...
devamı >>
Fibromiyaljide Tanı Nasıl Konur ?
Dr Serdar SARAÇ .. Fibromiyalji, toplumda, ismi daha çok duyulmuş olmasına rağmen, miyofasiyal ağrı ...
devamı >>
Copyright © 2011 Erenköy Bel Fıtığı ve Tedavi Merkezi / Her hakkı saklıdır/ Yasal Uyarı
powered by nar bilişim